Vinterfönstret – en sammanfattning

Januarifönstret är inget semesterlunk mitt i sommaren i valfritt varuhus när alla ändå är på stranden. Där man utan problem kan stanna upp för en fika i solen eller varför inte unna sig en galopp innan man hasar sig framåt igen.
Nej, januarifönstret är som ett brinnande black friday, på Gekås.
Det räcker inte med armbågarna först, och tar du för god tid på dig har det oturligt nog startat en zombieapokalyps bakom ryggen. Klubbar vill egentligen inte sälja i januari, man vill verkligen inte sälja spelare som är fantastiskt duktiga, och rapporter sa att det inte var speciellt många som var sugna på att låta nufc vara köparen heller. Så, detta skulle inte bli gratis. Ändå lyckades Newcastle värva en brasiliansk landslagsspelare, Englands högerback, spelarnas spelare förra säsongen i Aston Villa, en hemvändande mittback från ett av ligans försvarsstarkaste lag och ligans elakaste anfallare på höjddueller – för 85 miljoner pund. Sätt det i perspektiv mot att exempelvis Manchester United slantade upp 80 miljoner pund för Harry Maguire. Mmm, visst smakar det rätt gott ändå, lite som en kebabbuffe en tisdag.

Det finns lika många önskemål i januari som det finns supportrar, och det är väl där tjusningen finns. Newcastle var tydliga med att förstärkningar behövdes egentligen på alla lagdelar, och det märktes framförallt i och med alla rykten om spelare som klubben jobbade för att få in. Kieran Trippier var den förste spelaren av ska vi säga en helt annan dimension att anlända. Kieran som dom senaste säsongerna haft Diego Simeone gastande i örat i minst 45 minuter per match lämnade alltså ett soligt Spanien, chans på ligaguld och Champions League spel för nordöstra England och en kamp att undvika nedflyttning. Det var så att man fick nypa sig i armen. Burys Beckham har visserligen hunnit passera 30 strecket, men han har redan visat att han är en spelare att luta sig mot när det blåser hårda vindar. En bra affär, en affär som gav ringar på vattnet om vad som skulle komma härnäst.

Vi fick Wood, och då inte det som vanligen brukar förekomma på morgonen för hälften av befolkningen, utan Chris Wood. Nya Zeeländaren som är en yngre och helare kopia av Andy Carroll kommer att vara till stor nytta.
Det är möjligt att Chris Wood inte var den anfallare som dom flesta hade på sin önskelista, men Eddie Howe ser behovet av att ha kanske ligans målfarligaste spelare när det kommer till att avsluta med huvudet. Dessutom med dom bollar som Trippier förväntas piska in i straffområdet så känns ju affären närmast genialisk.

Antalet spelare som ryktades till Newcastle United finns det säkert siffror på, men få har väl missat Losc Lille och Sven Botman. Denna följetong lämnade oss aldrig, lite som den där tequilakväll för 15 år sen man fortfarande grämer sig över. Lyckas klubben stanna kvar i ligan är det kanske inte omöjligt att den här storyn får ett sextiofjärde kapitel. Diego Carlos i Sevilla måste också nämnas i detta. Spelaren själv var av rapporterna fantastiskt sugen på att bevisa sig som fotbollsspelare i Newcastle, men Sevilla blev en för tuff förhandlare. Det hjälpte inte heller att Sevilla så fort det kom ett bud på spelaren hela tiden höjde hans värde och Newcastle gick ifrån dom förhandlingarna med huvudet högt. Bruno Guimarães från Lyon kom som en fullständig överraskning, den såg inte många i horisonten. Känslan är enbart positiv när det kommer till honom, en elegant kämpe på mitten, en ödmjuk person. Hans pappa kör tydligen taxibil hemma i Brasilien med nummer 39 på. Bruno Guimarães kommer sladda runt på St James’ gröna matta med nummer 39 på sig. Fantastiskt.

Deadline Day är ett dygn undertecknad älskar, en cocktail med förtvivlan, hopp och förväntningar som några av ingredienserna. Närmare en nykter berusad upplevelse är svår att nå! In kom Matt Targett och Dan Burn, den förstnämnda ett lån som på förhand känns lite tråkigt att det inte var en permanent lösning. Dan Burn, han satt på St James’ som liten knatte och vrålade sig hes när Alan Shearer skickade in bollar i nät på löpande band. Han spelade även ungdomsfotboll i klubben och hans ankomst blev det sista som hände under denna ganska galna dag.

Under fönstrets öppna tid lånade klubben ut ett gäng spelare. Joe White förstärker Hartlepool, Freddie Woodman får njuta på Eddie Howes gamla hemmaborg Dean Court och Bournemouths sandstrand framåt våren. Ynglingen Matt Bondswell hamnade i Shewbury och Elliot Andersson förstärker Joey Bartons Bristol Rovers i League Two. Matt Longstaff får leta speltid i Mansfield Town under legendaren Brian Cloughs son Nigel. Jack Young flyttar temporärt till Londons utkanter och Wycombe Wanderers i samma liga som Mackems förlorar med tennissiffror och Jeff Hendrick går till Queens Park och blir lagkamrat för ett par månader med JW28s storebror Chris.Vi knyter ihop säcken där och önskar alla nämnda (inte Sunderland) ett stort lycka till.

Kommentera