Ska det fortsätta såhär?

3-2-3. Tre vinster, två oavgjorda och tre förluster. Rent krasst är det ingen katastrof än så länge för Newcastle United anno 20/21. Däremot om man tittar på matchbilderna så är det en återkommande gåta hur Newcastle överhuvudtaget lyckats ta elva poäng på dessa åtta matcher. Och egentligen tidigare än så.

Under mina samtal med er som hjälpt oss att göra Swedish Magpies bättre har ett återkommande ämne dykt upp, Steve Bruce taktiska kunnande. Eller kanske rent av bristen på det, hur vi alla verkar ha svårt för att uppfatta hur Steve Bruce vill att Newcastle ska spela fotboll, ta poäng och gå framåt i en fotbollsvärld som hela tiden utvecklas.

Kanske lever vi lite kvar i den värld som Rafael Benitez bjöd oss in i, spanjoren är en massiv taktiker och ett levande bevis för att defensiv struktur och ganska oangenäm offensiv lönar sig, för det var det som han bjöd oss på. Sanningen kan svida ibland, men att hävda att det var en ren fröjd att se Newcastle under första säsongen efter återkomsten till Premier League – det vore att ljuga. Steve Bruce gjorde ett fint jobb direkt när han tillträdde som manager efter Benitez, men hans tid har passerat bästföredatum vid det här laget. Rent personligt har jag inte njutit av Newcastles matcher sen Chris Hughton stod som ansvarig, det är tio år sen.

I skrivande stund finns det fyra managers i ligan som varit ansvariga för lag i fler än 300 matcher.

Namn           Matcher            Vinster              Oavgjorda        Förluster           Mål                     Insläppta

Moyes               553                      212                      151                      190                      732                      697

Bruce                 438                      124                      122                      192                      450                      586

Mourinho         339                      208                      78                        53                        590                      277

Hodgson           334                      115                      83                        136                      396                      441

Steve Bruce har inte lyckats få bra resultat i nästan 200 matcher, och det vill jag hävda har med hans brist på taktiskt kunnande att göra. Roy Hodgson som jag upplevt som lite av en dinosaurie, en som alltid varit med har faktiskt nästan 100 matcher mindre än Steve Bruce i Premier League, men är inte alls speciellt långt ifrån i antalet vinster. David Moyes är veteranernas veteran på den här listan, och han har 115 matcher mer än Steve Bruce, men Bruce har ändå fler till antalet förluster på sitt samvete. Man ska ta i beaktning att Steve Bruce inte varit manager för ett storlag, det kan dom andra tre bocka av, även om det för Roy Hodgson och David Moyes inte ens varade i en säsong.

Av dessa fyra är det endast en person som inte kammat hem ”Manager of the Month”, och har du läst dig ända hit i texten så behöver jag inte ens skriva hans namn. David Moyes som endast har två färre förluster i Premier League har kammat hem inte mindre än tio sådana utmärkelser, anmärkningsvärt är att endast en av dessa utmärkelser kom under hans totala fadäs i Manchester United. Så vad kan man läsa av denna statistik? Att om man vill uppleva Hawaii fotboll så ska man se på när David Moyes coachar, det är en sak som är säker. Ska man endast gå på statistik? Den frågan låter jag vara obesvarad för det är inte jag rätt person att ge ett definitivt svar på, men det är anmärkningsvärt i mina ögon.

Jag har inte gjort någon som helst hemlighet av att jag anser att det finns managers där ute som faktiskt är som klippt och skurna för att jobba i Newcastle, med dom förutsättningar som nuvarande ägare erbjuder. Det vill säga minimala resurser men du som ansvarig ska ändå göra ett bra jobb.

Eddie Howe ligger överst på min men även flera personers lista att ta över när väl tålamodet är slut, och jag vill pusha på att det måste ske väldigt snart. Newcastle Uniteds spel framåt är tio vilsna män som är sammansatta att försöka göra mål, jag räknar inte med målvakten i det här fallet, det är inte José Luis Chilavert som står och vaktar Newcastles bur (62 mål för övrigt). Spelet som det här laget visar är en ångestladdning där till slut en individuell prestation eller en minuts briljant spel gett mål och även poäng, slumpartat är känslan. Resterande del är bara ett lidande.

Eddie Howe coachade sist AFC Bournemouth, men valde att stiga åt sidan efter 25 år i klubben. Under sina 190 matcher i Premier League blev det 56 vinster, 43 oavgjorda och 91 förluster. Det med en ganska stram budget och den större delen av truppen som var stämplade som League One spelare, i bästa fall nedre delen av Championship för bara några år sen. Den stora anledningen till att Bournemouth den här säsongen spelar i Championship är dom enorma skadorna på nyckelspelare som laget hade förra säsongen. Att förståsigpåare velat se Eddie få chansen i en större förening när han skulle skiljas ifrån Bournemouth är enkelt att förstå. Hans offensiva fotboll har imponerat, tyvärr för Bournemouth var det alltid defensiven som var det stora frågetecknet, men i mina ögon har Newcastle en bättre defensiv totalt sett än vad Bournemouth haft. Dessutom med Callum Wilson och Ryan Fraser i laget, och sen tidigare Matt Ritchie som samtliga jobbat med Eddie känns detta som en bra matchning. Jag är dessutom spänd att se vad Mr Howe skulle kunna göra för bland annat Allan Saint-Maximins utveckling, då han lyckades väldigt fint med David Brooks men även redan nämnda Ryan Fraser.

Min känsla är att inom sex matcher så har minst en klubb sagt farväl till sin manager, tipset just nu ligger på anrika Sheffield United, även Burnley och jojolaget WBA, och där lär Eddie Howe stå högt uppe på vardera lags önskelista över tilltänkt manager. Man Utds Ole Gunnar Solskjaer har också han knivien mot strupen, men där räknar jag med större namn som står redo att ta över (Mauricio Pochettino).

Det skulle vara önskvärt att Mike Ashley och Lee Charnley faktiskt agerar innan Newcastle United blir fast i en bottenstrid, och löpa en stor risk att förlora sin Premier League status. I det långa loppet är det förlorade pengar för Ashley så man tycker ju att det borde ligga i hans intresse, för med den här icke existerande taktiken att ta sig igenom matcherna så lär Newcastle hamna där nere.

Min yttersta personliga åsikt är att på pappret så är det åtta lag som har ett sämre spelarmaterial än Newcastle, men mer än hälften har managers med en spelidé klar för sig.

Nästa match är förövrigt mot Chelsea, som har 7–1 i målskillnad på dom senaste två ligamatcherna.

Kommentera