Ncl-nytt 29/3

Ryan Fraser nätade för Skottland, Dwight Gayle signar nytt(?) och Adam Armstrong är på radarn

Ja det är en spretig samling av nyheter från Nordöstra England, men det är väl lite så det ska vara.

  • Ryan Frasers Skottland fick med sig 1-1 mot Israel, och det var kantspelaren som elegant skickade in kvitteringen i en match där Israel nog får ses som den stora förloraren med tanke på mängden lägen laget vaskade fram. Försvarsspelet hos skottarna lämnade väldigt mycket kvar att önska då det såg virrigt ut fler än en gång. Ryans mål får ursäkta, men matchens kanon stod Dor Peretz för – en slägga från 35 meter. Jo man tackar!
  • Det kommer friska uppgifter ifrån The Athletic att Dwight Gayle ska ha signat ett nytt treårs kontrakt med Newcastle. Dwight Gayle har fått väldigt lite förtroende den här säsongen, och har tidigare ryktats till Championship men också Turkiet. Spelarens lön i fråga ska dock vara reducerad.
  • Både Callum Wilson och Allan Saint-Maximin närmar sig comeback efter sina skador, duon sågs lunka runt på en fin gräsmatta i slutet på förra veckan. Hinner båda eller någon av dom tillbaka för matchen mot Tottenham på söndag?
  • Mike Ashley gillar Steve Bruce. Dåligt gömd hemlighet, men saken är den att Newcastle ägare värdesätter att Bruce inte varit som sin föregångare Rafa Benitez som ställde krav och var allmänt jobbig för Ashley. Tråkigt att det inte följer med acceptabelt spel och resultat i Ashleys värderingar.
  • Eddie Howe, AFC Bournemouths tidigare manager som valt att ta ett sabbatsår för att studera och utveckla sin filosofi ska vara i stort sett redo att hoppa in och ersätta Steve Bruce när det väl blir aktuellt. Howe som stod högt på skotska Celtics önskelista i deras jakt efter ny manager har uttryckligen sagt att han inväntar anbud ifrån Premier League. I mina ögon är han perfekt för en klubb som Newcastle, då han är van att jobba med mindre resurser och hitta olika typer av guldkorn i lägre serier.
  • När vi ändå har nämnt Celtic som förening så måste det nämnas att Newcastle är redo att slå till på Kristoffer Ajer. 22 årige dansken vill vidare i sin karriär och har 1 år kvar på kontraktet. Celtic värderar sin bjässe till 35 miljoner pund, men kommer med stor sannolikhet få begära lägre om man inte vill se Ajer lämna helt gratis. Newcastle å sin sida är beredda med 8 miljoner pund, men skulle Newcastle trilla ner i seriesystemet ser jag det som att affären är bortom räckhåll.
  • Karl Darlow är allt annat än nöjd med att ha blivit förpassad till bänken efter sin starka del av säsongen då Martin Dubravka var frånvarande pga skada. Karl som för det mesta gjorde ett stabilt jobb i Newcastles målbur har fortfarande möjligheten att välja Wales som landslag tack sina morföräldrar, men kände att han var snubblande nära att få vara med i Englands trupp eftersöker nu kontinuerlig A-lagsfotboll. Det finns intresse för honom bland Premier League klubbarna.
  • När vi ändå tjötar målvakter så får man ändå säga att Newcastle är väl rustade på den positionen, med Martin Dubravka, Karl Darlow och utlånade Freddie Woodman. Woodman som gjorde det bra förra säsongen och har stått för en stark säsong även denna i South Wales och Swansea börjar bli redo för nästa steg i karriären. Ynglingen var själaglad när han signade ett nytt treårs kontrakt med Newcastle i somras och uttryckligen sa att han kunde se sig själv som en framtida burväktare i Newcastle. Finns tålamodet hos honom kvar eller är kommer han bli ytterligare en spelare som got away?
  • Got away – Adam Armstrong som såldes till Blackburn har stått för en helt makalös säsong med 19 mål och 3 assist i skrivande stund. U20 VM vinnaren har ögonen på sig från andra Premier League-klubbar, däribland West Ham. Newcastle har en vidareförsäljningsklausul inbakad, men Newcastle ska inte vara främmande för att plocka hem pojken till sin födelsestad. Armstrong som stått för en fantastisk resa rent utvecklingsmässigt sen han lämnade har hela tiden kämpat och på och fått förtroende i sin klubb, det har gett resultat.
  • Takeover. Bara ordet får dom flesta att fnysa numera, och jag har full förståelse för det. Mike Ashley har inte gett upp om att sälja Newcastle United till Saudiska PIF, och han och hans advokater kämpar fortfarande med just den uppgiften. UEFA överväger omfattande förändringar i dom nuvarande reglerna för Financial Fair Play enligt Gazzetta dello Sport vilket har öppnat upp den här dörren en aning. Skulle dessa förändringar ske så ska det tydligen vara mer eller mindre fritt fram för PIF att ta över. Det är väldigt många om och men, så det känns allt annat än hugget i sten.

Kommentera