Alexander Isak är klar!

Att presentera Alexander Isak i det här forumet är lite som att försöka ge Harry Redknapp deadline day tips, ni vet ju allt redan.
Men kanske att någon just idag vaknat från en 24 årig koma – så vi kör, eller here we go (rätt så inne att säga det numera).

Den 21 september 1999 föddes det en pojke mitt i AIK-landet Solna Stad, och det var också där han började sparka boll i klubbens knattelag. Isak gick hela vägen upp till seniortruppen och presenterade sig för det svenska folket när han var blott 16 år gammal. Att han var en talang utöver det vanliga kändes ganska solklart och det dröjde inte speciellt länge innan AIK cashade in på ynglingen, och gör det fortfarande – 13 miljoner kronor i solidaritetsersättning i och med den här övergången.

Knappt 23 år efter sin födelse har Alexander gått och blivit den spelaren som värvats av Newcastle United på nytt transferrekord för klubben, summan är satt på lite galna 58 miljoner pund, plus klausuler. Kontraktet är skrivet på sex år, och det var en lugn och behärskad Isak som under fredagen intervjuades i nufctv, där han pratade varmt om fansen och Eddie Howe, och hur han med spänning ser fram emot att vara en del av det här projektet som klubben startat. Lika varm i text har inte en del krönikörer i vårt avlånga land varit, där hjärta och moral ifrågasätts. Vi får väl anta att dessa personer inte tankar sina bilar och bojkottat Disney. Nog om det för nu.

Newcastle vet om Callum Wilsons skadehistorik och tråkigt nog går det inte att förlita sig helt på honom även om han säkert själv skulle vilja det. Klubben har ryktats ihop med i stort sett varje anfallare som känts spännande, utan att direkt haft någon framgång när det väl kommit till kritan, förrens nu.

58 miljoner pund kan verka som en helt galen övergångssumma, och det kanske den är också. Alexander hade en direkt svag föregående säsong med endast 6 ligamål, varav 3 på straff, men det till trots så är det en av europas hetaste unga fotbollsspelare. Säsongen innan den förra skickade han in smått otroliga 17 mål i ligan för Real Sociedad, det är fantastiskt bra.

En vän till mig hörde av sig och frågade om detta är den största värvningen jag varit med om i mitt ohälsosamma förhållande med Newcastle.
Jag förstod nog aldrig riktigt vad som hände när Alan Shearer kom hem till Newcastle sommaren 1996, jag var 10 år gammal och tyckte mest synd om Alan som hade tröjan instoppad, men matchtröjan var så magisk ändå att jag var fast.
Jag kan faktiskt bara minnas två andra tillfällen då kroppen fyllts av den här euforin, först Michael Owen (skaplig besvikelse) och när Hatem Ben Arfa anlände på lån.

Euforin är tillbaka, det här är en ”håll käften”-värvning, ett statement. Klubben ska framåt, med Isak som spjutspets.

(Pic from Nufc.co.uk by Serena Taylor)

Kommentera