Veckans skata – Kjell Breding

7 snabba!

Västkusten / Östkusten: Västkusten helt klart, i varje fall när man talar om Sverige. Tvärtom gäller när man talar om England.

Ale / Lager: Ale, gärna då en Newcastle Brown Ale.

1-0 / 4-3: 4-3. Gillade Keegans filosofi som väl var ”gör vi ett mål mer än motståndaren vinner vi”. Rolig fotboll med sikte framåt, det älskar jag.

Kantarellmacka / Ölkorv: Ölkorv. Känns mer passande för en fotbollssupporter.

Quayside / Strawberry: Strawberry, fantastiskt trevlig pub med många minnen på väggarna. Genuin och fin.

Rafa the Gaffer / Sir Bobby: Sir Bobby. Men jag gillade båda två, de stod för en vilja att förbättra klubben och laget.

Andreas Andersson / Emil Krafth: Här måste jag nog svara Krafth, även om Andreas haft ett förflutet i mitt svenska lag IFK Göteborg. Tyvärr valde han ett visst annat svenskt lag efter den ganska så misslyckade sejouren i Newcastle vilket kan förklara mitt val.

Hej Kjell Breding, presentera dig för oss. Vem är du? Har du några partytricks? Vad gör du när lönen trillar in på kontot?

Är bördig från Svea rikes vagga Falköping, men har bott i Göteborg sedan 1997 då jag flyttade hit på grund av arbete. Det fanns en baktanke med flytten, att få närmare till hemmamatcherna med IFK Göteborg. Privat så är jag sambo och vi har en 12-årig son som också är ganska så fotbollstokig. Alla tre i vår lilla familj är medlemmar i Swedish Magpies (såklart). Arbetar inom IT-branschen, och så lär det nog bli livet ut.Fyllde 50 år i våras, så min förhoppning om att få uppleva en riktig titel med skatorna innan pensionen börjar kännas lite orealistisk givet klubbens nuvarande status med en ägare som inte satsar. FCB är ingen favorit kan man lugnt säga, bara jag råkar se en bild på denne man kan jag bli lite förbannad. Förhoppningsvis blir det tids nog en ny ägare, vi är nog många som längtar efter just det. När vi väl har en ny ägare och Swedish Magpies arrangerar en medlemsresa, då skall jag göra allt vad jag kan för att kunna haka på. Det vore trevligt att träffa likasinnade, för som Newcastle-supporter i Sverige känner man sig ibland lite ensam. Förutom fotbollsintresset är elektronisk musik en stor passion, med Depeche Mode som mina stora husgudar. Lägger även en del tid på äldre datorer från tillverkaren Commodore, både Commodore 64 och olika Amiga-modeller. Så jag kanske inte är den typiske sportfånen i alla lägen. När lönen trillar in, ja vad gör man då… brukar försöka se till att ha nog med pengar kvar för att kunna skaffa lite datorprylar samt ta ut familjen på lite roliga aktiviteter. Att tillbringa lite kvalitetstid hemma i Skaraborg (som alltid kommer att vara hemma) är också viktigt för mig. Det saknas inte saker att göra på fritiden, vi har kvar farmor och farfars gamla bondgård i Skaraborg som kräver en del kärlek.

Varför blev det Newcastle för dig?

Kevin Keegan var min stora idol som liten. När han mot slutet av karriären återvände hem till England år 1982 för att gå till Newcastle United var mitt val av lag solklart. Hade följt honom sedan jag var liten, men innan dess hade jag aldrig riktigt haft något favoritlag i England. På skolgården och på planerna utanför skoltid var jag alltid ”Keegan”. Nu kommer ”Keegan” sade ens klasskompisar på morgnarna när jag och min bror ofta anlände till skolan i god tid innan första lektionen för att hinna spela fotboll med de andra.

Newcastles snygga tröjor bidrog också till valet av klubb, och jag minns att jag tyckte det var lite coolt att laget kallades ”skatorna”. Trots att framgångarna har uteblivit genom åren ångrar jag inte mitt val. Magpies är en klubb med enorm potential, och en vacker dag kommer vi förhoppningsvis att få uppleva framgång. Det både tror och hoppas jag. Minns fortfarande hur otroligt nära det var att vi tog hem ligan i mitten av 1990-talet, det kan jag ibland fortfarande känna mig lite bitter över – att det inte gick vägen den gången.

Har du sett en match på plats? Isåfall vad får man inte missa när man ändå är i Toon?

Jag har tyvärr aldrig varit på plats på St James’ Park för att se en match. Hade en ambition att ta med familjen dit i våras när jag fyllde 50 år, men av kända skäl var det bara att glömma den idén. Siktar dock på att göra detta nästa säsong, hoppas det går vägen. Jag har dock sett laget live en gång, i Trollhättan av alla ställen. Det hela tilldrog sig på den tiden då engelska lag ofta hade sina träningsläger i Sverige. Magpies (bl a med brassen Mirandhina i laget) mötte Trollhättans FK på Edsborg den 1 augusti 1988. Efter matchen sprang jag in på planen och tog autografer av samtliga spelare. Har jag tur ligger matchprogrammet kvar någonstans hemma hos min mor.I Newcastle har jag varit två gånger genom åren. Båda gångerna i juli då det tyvärr inte har funnits någon match att gå på. Kan inte påstå att jag kan stan så bra, men vid det senaste besöket som skedde ihop med min sambo innan pojken föddes besökte vi bland annat det romerska fortet Segedunum, Castle Keep och givetvis puben Strawberry samt supportershopen och dåvarande Shearer’s vid arenan. Men de största sevärdheterna för min del är nog ändå St James’ Park och Tyne bridge, dessa känns onekligen mer än givna på listan.Vid ett besök i Toon känns det obligatoriskt med minst ett besök på puben Strawberry, inte minst för att få se segertröjan från säsongen 1926/1927. En mycket trevlig stad som känns lagom stor, ungefär som Göteborg. Mitt favorithotell är Copthorne som erbjuder en fin utsikt över floden Tyne. Vid senaste besöket kändes det i praktiken som att vi satt vid stranden av floden och åt frukost, ett underbart minne.

Förra upplagan körde vi tre favoritspelare, ge oss din all time elva? Krux – minst tre backar annars valfri formation. Gärna lite taktiksnack när vi ändå är igång. Vem tar frisparkarna? Vem tar kaptensbindeln?

Min all time-elva ser ut som nedan. Har valt ut de favoritspelare som jag själv har upplevt, och givetvis finns det en spelare som var den första jag valde ut. Keegan. Otroligt svårt att välja ut en sådan här elva, exempelvis fick inte Gascoigne eller Waddle plats på mittfältetr vilket de kanske borde ha fått. Nåväl, här är den (3-3-4):

Målvakt: Shay Given
Backlinje: Philippe Albert, Glenn Roeder, Jonathan Woodgate
Mittfält: Rob Lee, Peter Beardsley, David Ginola
Anfall: Kevin Keegan, Alan Shearer, Les Ferdinand, Faustino Asprilla

Kaptenen i mitt lag är Keegan, den som tar frisparkarna i denna offensiva elva är Ginola. Hade jag varit manager för detta lag så hade min filosofi varit samma som Kevin Keegans: full fart framåt, ös på.


En till krux, och en personlig favorit. Leken! Du är en saudiarabisk prins som precis köpt klubben, vilken spelare är den första du köper? Du har tillgång till en tidsmaskin men som endast fungerar en gång, thats it! Du kan således ta en spelare som inte längre är aktiv, men du måste ha varit född då denna spelare var det. Så, vem blir det?

Det blir för mig ett självklart svar på den frågan: Kevin Keegan. I min bok en av de allra bästa spelarna i världen någonsin (jämte Torbjörn Nilsson).


Vi är alla speciella snöflingor här på jorden, ta oss igenom förberedelserna inför match? Turstrumpor? Letar du efter skator? Äter du överhuvudtaget? Matchtröja på? Hetsar du i matchtråden? Är fjärrkontrollen vänd mot St James’?

Inför en match finns en given ritual. Jag hänger upp min och pojkens Newcastle-tröja på soffan runt en timme innan match, sedan hänger jag upp halsduken på lampan bredvid soffan. Efter detta snackar vi om den kommande matchen och kollar ibland på klipp från klassiska segrar (så som 5-0 hemma mot Manchester United) för att komma i stämning inför matchen. Vad gäller skator; råkar jag se en skata flyga högt en matchdag så brukar jag skrockfullt nog tro på seger. Men med åren har jag nog insett att det inte alltid stämmer med verkligheten. Försöker även läsa in mig lite inför matcherna via nufc.com, Newcastle United supporters-gruppen på Facebook samt självklart Swedish Magpies.

Vi tackar Kjell för hans medverkan i den här serien om er! Vill du bli intervjuad? Tveka då inte att ta kontakt. Howay!

Kommentera