Veckans skata – André Nielsen

7 snabba!


Västkusten / Östkusten
Ale / Lager
1-0 / 4-3
Kantarellmacka / Ölkorv
Quayside / Strawberry
Rafa the Gaffer / Sir Bobby
Andreas Andersson / Emil Krafth  

Hej André, presentera dig för oss. Vem är du? Har du några partytricks? Vad gör du när lönen trillar in på kontot?

Idag är jag 36 år gammal, så till mellandagarna så firar jag 25 år som skata! Jag bor i Landskrona med min fru Johanna och våra två döttrar Mollie (6år) och Elise (3 år).

Jag jobbar på SOS-Alarm i Malmö. Där sitter jag på larmcentralen och sköter ambulansdirigeringen i Skåne. Så det är mitt ansvar att se till så rätt person få ambulans i rätt tid. Ett väldigt ansvarsfullt jobb som kan vara påfrestande mentalt. Ändå någonstans så känner jag att det är mer påfrestande mentalt att se hur Mike Ashley som ägare av mitt fina NUFC inte bryr sig. Samma gäller hur vi spelat matcherna de senaste åren, de är välbetalda spelare, man ska fan kunna hålla bollen inom laget och inte bara passa hem till målvakten som dänger iväg den på vinst och förlust, och det jag retar mig på mest: rörelse utan boll. Det fick man för fan lära sig vikten av redan i ungdomsfotbollen! Jag spelade som sagt fotboll som 7-8 åring, men sedan skulle det ta tills jag blev 12 (ja, bara någon månad efter det att jag funnit Newcastle United och guden Shearer) innan jag provade igen. Jag har som högst spelat i Juniorallsvenskan, sen när det blev dax för seniorfotboll så tyckte jag inte det var samma sammanhållning och inte lika roligt längre så jag slutade. Jag har även varit Fotbollsdomare på en relativt hög nivå. Jag gick som assisterande domare i div 2, men även den resan har tagit slut. När VAR introducerades så ville jag inte vara med längre. Jag kunde inte försvara en sådan uselt fungerande produkt. (jag gillar idén men den används på fel sätt, den förstör fotbollen så som den används idag!) 

Varför blev det Newcastle för dig?

Jag hittade hem den 28/12 -1996. Då var denne man 11 bast och inte speciellt fotbollsintresserad (javisst man hade lirat lite som 7-8 åring, men var inget vidare bra så jag slutade igen). Hur hittade jag hem denna dag? Jo, jag fick följa med min pappa (läs: han hittade inte barnvakt) på stryktipskväll med hans polare. Alla pappas vänner, inklusive pappa höll på olika lag och denna dag skulle matchen mellan Newcastle och Tottenham visas. Pappas ena kompis var en hängiven tottenham-supporter. De andra lagen som pappas polare höll på var: Leeds (pappa), Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester United. Som 11åring så hade man definitivt ingen koll på Engelsk fotboll men eftersom det var tipslördag så skulle ju alla tippa. Jag fick lämna in ett 16-raders system som pappa pröjsade för. Pappa förklarade hur 1-X-2 fungerade så jag tippade efter hur coola namnen var. Sätt er in i en 11årings mind här: NewCASTLE mot TOTTEnham. Given 1:a på tipset liksom. Matchen som alla känner till slutade 7-1 och jag fick en idol: ALAN SHEARER. Fick upp ögonen för honom redan när det stod 0-0 och han smäller till ett skott mot högra krysset så målburen skakade. Sen när han flippar bort försvararen och kraftullt trycker in den i mål så jublade jag. Min pappas kompis (Spurs-supportern som vi för övrigt var hemma hos) blängde surt och frågade va fan jag pysslade med. Jag vågade inte jubla fler gånger den kvällen men har en tydlig bild i mitt huvud hur han sitter och gråter åt sitt lags prestation. (Skadeglädjen den enda sanna glädjen?).

Har du sett en match på plats? Isåfall vad får man inte missa när man ändå är i Toon?

Min stora dröm är att få komma till St.James’s park och kolla fotboll. Jag har varit i Newcastle (2005) då jag visste att min flickvän (numera fru) älskade England så jag beslutade mig för att ge henne en ”weekend”-resa till UK i studentpresent. Ung och fattig som man var så blev det båt från Göteborg via Olso. Tog längre tid i båten än vad vi fick spendera i land (vi gick omkring i Newcastle i ca 6h sedan var det dax att åter ta sig till hamnen för båtresa hem). Under bussfärden in från hamnen så kunde jag på avstånd se St.James’s park. Men har alltså inte varit ”DÄÄR”. Hösten 2019 började jag och min far planera för en riktig (!) weekend i England där vi hade planerat att se Leeds-Stoke (CS) och Newcastle – West ham (eller Aston Villa, blandar alltid ihop dom två haha) (PL) resan skulle gå av stapeln Påsken 2020 Flygbiljetter bokade, hotellen bokade, matchbiljetter skulle ordnas av Swedish Magpies samt LUSS (Leeds Uniteds Svenska Supporterklubb). Men då tyckte Wuhan befolkningen att det var roligt att äta fladdermöss (om man nu tror på den teorin) och hela världen gick in den där jävla pandemin! Pappa är inte så gammal (56år) men har diagnostiserats med Parkinson och har svår diabetes. Så vi får väl se o hoppas att vi hinner med den där resan innan han blir ”för dålig”. Han har inte heller sett sitt Leeds som han har hållt på sedan 1974. Så detta är något jag verkligen vill göra!

Förra upplagan körde vi tre favoritspelare, ge oss din all time elva? Krux – minst tre backar annars valfri formation. Gärna lite taktiksnack när vi ändå är igång. Vem tar frisparkarna? Vem tar kaptensbindeln?

3-4-3 

Tim Krul

Warren Barton Fabricio Coloccini Fabian Schär 

Nolberto Solano Kieron Dyer Gary Speed David Ginola

Ben Arfa Alan Shearer (c) Saint-Maximin

All-time startelva. (väljer att inte gå tidigare än jag själv varit medveten om klubben, jag kan liksom inte minnas hur Keegan, Milburn och andra legender spelade på planen och vill inte ta med någon pga statistik).

Ska man nämna något om denna startelva? Anfall på kanterna, hitta inspel/inlägg till Shearer som sköter resten! Någon kanske reagerar på något namn? Skulle väl kanske tro att det då är Schär som sticker ut. Jag vet inte, men det är något där jag gillar skarpt, kan inte direkt formulera varför.

En till krux, och en personlig favorit. Leken! Du är en saudiarabisk prins som precis köpt klubben, vilken spelare är den första du köper? Du har tillgång till en tidsmaskin men som endast fungerar en gång, thats it! Du kan således ta en spelare som inte längre är aktiv, men du måste ha varit född då denna spelare var det. Så, vem blir det?

Här vet jag inte om jag skulle vilja fuska, vara tråkig/självklar eller av nostalgiska skäl välja spelare. Kanske missförstår jag leken och det skulle kunna vara en ”icke-NUFC knuten spelare”? Det tråkiga och självklara valet är Shearer… Har kanske pratat nog om hur stor han är för mig?

Fuska: då hade jag valt se få se hur Kevin Keegan var som spelare, en hjälte som tränare på 90-talet men slutade ju spela 1984 (jag är född 1985). Nostalgisk: att välja en spelare med rätt kriterier men som gått bort för tidigt. Gary Speed.

Icke-NUFC: Christian Eriksen, men jag hade velat hämta honom som 7-8 år yngre än idag. Ordnat upp hjärtbesväret som ställde till kaotiska scener under EM och sedan gladeligen ställt honom i NUFC tröja på St. James’s Park. Han är givetvis välkommen som är idag också men då behöver jag ingen tidsmaskin. Så jag får nog gå på den nostalgiska: ge oss tillbaka Gary Speed. Här hade min pappa varit stolt eftersom Speed som bekant kommer från Leeds från början.

Vi är alla speciella snöflingor här på jorden, ta oss igenom förberedelserna inför match? Turstrumpor? Letar du efter skator? Äter du överhuvudtaget? Matchtröja på? Hetsar du i matchtråden? Är fjärrkontrollen vänd mot St James’?

Den ENDA fördelen med pandemin är väl att alla matcherna kan ses på TV. Underbart. (inte om ni frågar min fru förstås). Matchtröjan ska givetvis vara på. Bäst är det om det är en kvällsmatch så man har hunnit natta barnen. Tar en vända in i mitt sovrum och slår en extra koll på den underbara tavlan som släkten lade ihop till mig i 35 års present (signerad Shearer tröja och små bilder på legenden). Jag lägger extra stor vikt vid hur många skator (fågeln) jag uppmärksammar under dagen. Matchdagen innan matchstart hoppas jag på att det samtidigt ska befinna sig 3 skator på vår lilla uteplats (ca30 m2) vilket det endast gjort en gång (inte så att jag står och bevakar uteplatsen hela dagen men ni förstår) och då presenterade sig Matty Longstaff för världen och vi kunde slå Man U med 1-0. (både min fru och svåger är Man U fans så den satt riktigt fin HAHA). Så än så länge så är 3 skator på uteplatsen lika med 3 poäng!

Kommentera